Ostoskori on tyhjä!
  • Suomi
  • Swedisih
  • English
Tervetuloa! Kirjaudu sisään tai Luo tili.

Juoksun aloittaminen huonokuntoisena - 6 vinkkiä kehittymiseen

Jos juokseminen olisi helppoa, kaikki tekisivät sitä. Listasimme vinkit, joilla rapakuntoinen aloittelijakin pääsee kipuilematta vauhtiin.

Aloita pienin askelin

Jos olet reilusti ylipainoinen tai sinulla on polvi- ja selkävaivoja, juoksun aloittaminen nollasta saattaa olla liikaa nivelillesi. Aloita elämäntaparemontti syömisestä ja liikunta vaikkapa sauvakävelemällä, vesijumpalla tai kuntopyörällä. Kun paino on hieman pudonnut ja kroppasi on tottunut hengästymään, jätä sauvat kotiin ja lisää kävelylenkkien sekaan esimerkiksi minuutin mittaisia juoksujaksoja.

Valitse varusteet oikein

Hyvät juoksukengät ovat tärkein varusteesi. Kenkien valintaan vaikuttaa mm. alusta jolla juokset (kova asfaltti vai pehmeä metsäpolku), ruumiinrakenteesi sekä jalkateräsi muoto: hyvät juoksukengät tukevat jalkojesi luonnollista liikerataa. Eikä omaa silmää miellyttävä ulkonäkökään ole pahitteeksi! Pääset hyvin alkuun ilman kalliita juoksuasuja tai sykemittareita, mutta hyviin urheilusukkiin ja hiertämättömiin alusvaatteisiin kannattaa panostaa. Sporttorin valikoimista löydät mm. miesten juoksukengät, naisten juoksukengät, kompressiovaatteet ja alusasut miehille ja naisille.

Liiku usein ja vaihtelevasti

Juoksun aloittaminen huonokuntoisena ei johda rasitusvammoihin, kunhan pidät yksittäisen treenin riittävän lyhyenä. Tee viikon aikana mieluummin kolme kevyttä lenkkiä kuin yksi pitkä, joka vetää sinut aivan piippuun. Lenkkien ei tarvitse olla pitkiä - puoli tuntia riittää alkuun. Kokeile kuitenkin kerran viikossa jaksaa pitempi, noin puolentoista tunnin pituinen lenkki. Reittejä vaihtelemalla lenkkeily ei tunnu pakkopullalta.

Osallistu juoksukouluun

Monet suomalaiset ovat viime vuosina löytäneet juoksemisen ilon juoksukoulusta, joita järjestävät niin liikuntakeskukset ja kuntosalit kuin yksityiset kuntovalmentajatkin. Juoksukoulu saattaa olla myös työnantajan kustantamaa tyky-toimintaa. Huonoa kuntoaan ei tarvitse arastella ilmoittautuessa, sillä juoksun aloittaminen tapahtuu juoksukouluissa rauhallisilla lenkeillä hitaimmat huomioiden. Juoksukoulusta saat pätevän opastuksen ja ryhmän tsemppauksen lisäksi usein myös vinkkejä terveellisempään ruokavalioon.

Eliminoi häiriötekijät, tyrmää tekosyyt

Merkitse treeniaikasi kalenteriin viikoiksi eteenpäin ja tee perheellesikin selväksi, että nämä lyhyet jaksot ovat omaa aikaasi. Laita puhelin lentokonetilaan kun astut ovesta ulos. Sää ei koskaan ole optimaalinen, joten älä salli itsellesi vapaapäivää vain siksi, että taivaalta tulee tihkua. Lempilenkkarisi ja verryttelyasu mahtuvat käsimatkatavaroihin, joten työmatkustaminenkaan ei ole tekosyy jättää harjoituskertoja väliin.

Pidä tuloksistasi kirjaa

Mittaaminen tekee meistä entistä tietoisempia valinnoistamme. Monet ovat pudottaneet reippaasti painoaan pelkästään aloittamalla ruoka- ja punnituspäiväkirjan pitämisen. Sama pätee myös liikuntaan: tulosten kirjaaminen auttaa meitä näkemään ison kuvan ja kehittymisen. Sports Trackerin ja HeiaHeian kaltaisiin älypuhelinsovelluksiin treenipäiväkirja päivittyy lähes itsestään, kunhan puhelin on mukana taskussa lenkillä. Pyri juoksemaan aina hieman pitemmälle tai nopeammin kuin viime viikolla.

Back to Top